log in

Predstavitev Frkelj

Predstavitev Frkelj

Košarka niso samo košarkarji, trenerji, vodstvo in navijači. So tudi plesno-navijaške skupine, ki nas ob minutah odmora in polčasih razveseljujejo na parketu. Ena izmed takih je tudi skupina Frklje, ki deluje na Škofljici.

Frklje letijo tudi po zraku (foto: Pia Nikolič/kosarka.si)

Kdo sploh sestavlja plesno-navijaško skupino Frklje? Sestavljena je iz petih starostnih skupin - Cici Frkljice, Mini Frkljice, Frkljice, Frklje in 30+. Slednja so mame deklet vpisanih v skupino, ki deluje pod okriljem Športnega društva Škofljica, ki do pred kratkim niso imele konkurence, pa še zdaj je vprašanje če jo imajo.

Kaj sploh je Pom pon ples? Več nam je povedala Tjaša Flis, mentorka Frkljic:

“Pom pon, kar pomeni cofi, je tudi ples z njimi. To je športni ples, pri katerem so roke zelo trde, štetje je hitro, tako da je tudi sam ples malce hitrejši.”

In kako se plesne in navijaške skupine sploh ločijo med sabo?

“Pri navijaških skupinah imamo dvige, kar pomeni, da soplesalca dvigneš v zrak, pri plesnih jih ne sme biti. Teža celega telesa ne sme biti na drugem soplesalcu. Pri plesu so plesalci na tleh, razen če delajo plesne skoke.”

Koliko časa obstaja skupina Frklje?

“Frklje obstajajo osem let. Od nekdaj smo plesale na Škofljici, tu smo se praktično rodile.”

V novo dvorano ste se vselile pred kratkim…

“Tako je, ta dvorana je nova, treninge smo imele in jih mamo še vedno v stari telovadnici.”

Kolikokrat na teden potekajo treningi?

“Treningi potekajo dvakrat na teden, organiziramo pa tudi še plesne vikende, kjer pa je dnevno kakih šest ur treninga.”

Kdo skrbi za Frklje in kako se financirate?

“Naša šefica je Irena Balažic, ona ima roko nad vsemi skupinami, je tudi začetnica plesa na Škofljici. Financira nas športno društvo Škofljica in pa ostali sponzorji, več jih je, bolje je.”

Tjaša je še dodala: “Punce so punce, znajo vrteti jezike.” A jih, kot sama pravi, vedno spravi v red.

“Leta 1999 smo delovali kot športni krožek, kjer smo plesali bolj za zabavo, vodila pa nas je Irena Balažic. Takrat je bilo v skupini 18 plesalk, ki se je udeleževalo predstav, leta 2001 pa smo že želeli nastopati in smo se udležili ŠKL tekmovanj. S tem smo začele tudi bolj resno trenirati, bilo nas je dvanajst, hodile smo na državna tekmovanja in evropsko pokalno tekmovanje v Nemčijo, kjer smo dosegle prvo mesto,” je za kosarka.si povedala ena izmed plesalk Frkelj Nina Trunkelj, ki pri skupini pleše že od samega začetka.

Zakaj ste se odločile za tako ime?

“Zgodilo se je na treningu, ko je trenerka rekla, da mora vsaka podati en predlog. Te smo dale na listke in jih žrebale in izžrebale ime Frklje.”

Pogovarjali smo se tudi z najmlajšimi, Cici Frkljicami, natančneje Ano Filej in pa, kar je bolj redkost pri takih skupinah, s fantom Petrom Ertlingom.

“Plešem, da zapolnim svoj prosti čas,” nam je v uvodu dejala Ana, kateri je ples zelo všeč. A ni z vsemi mentoricami enako zadovoljna. “Včasih je bila Janja najboljša, zdaj pa je Nina, najbolj tečna pa je Lina, ki vedno kriči, ampak to je zato, ker nismo pridne.” Kaj pa počnete, da začne kričati? “Včasih tudi me kričimo, ali pa nagajamo.”

In zakaj se je Peter odločil za ples? “Zato, ker mi je všeč,” je odgovoril kratko in jedrnato. Kasneje nam je tudi pokazal, kaj vse lahko naredimo s cofki, vprašali pa smo ga tudi, če ima vedno tako frizuro: “Nosim jo na tekmah, na trening v šoli ne. Pa če pozabim, je nimam.”

V plesu uživajo tudi Mini Frkljice, med drugimi Katja Kovačič in Žana Stojanovič. “Najraje plešem pom pon in hip-hop,” nam je dejala slednja. Katja pa je pripomnila, da se koreografije ni težko naučiti. “Pripravljamo jo pol leta, odvisno koliko je težka.” Mini Frkljice v svoji skupini ne potrebujejo fantov: “Nam je v redu. Mlajši fantje raje plešejo, starejši pa niso za to, vsaj tako oni mislijo.”

“Treningi, ki potekajo trikrat na teden, so naporni ampak so v redu. V skupini nas je dvanajst in vse se dobro razumemo,” je na začetku predstavitve Frkelj dejala Saša Narobe, ki pleše že šest let. “Fantje nas hodijo gledati na tekme, tudi naši, to so najboljši navijači,” pa je dodala Janja Trope.

“Koreografije sestavlja trenerka, mi pa vmes kaj pomagamo in pokomentiramo tisto, kar nam ni všeč in kasneje spremenimo. Pri parih gre za koreografijo, ki traja minuto ali minuto in pol, skupinska pa do dveh minut in pol,” je plesne točke pokomentirala Janja.

Se redno udeležujejo tudi tekmovanj? “Hodimo na vsa tekmovanja, poleg tega pa imamo še nastope, ki jih imamo tudi vsako drugo soboto,” je še dodala Saša, ki je priznala tudi, da raje oblečejo dolge hlače: “V njih se bolje počutimo kot v krilih.”

Nune plešejo? Ne, mame. Mame deklet, ki so vpisane k Frkljam, so se tudi same odločile, da se malce pozabavajo. “S plesanjem v tej skupini smo začele pred tremi leti, ko je bilo tu že več skupin otrok, vodja naše skupine Mateja Pangrc pa se je spomnila, da bi lahko tudi mame teh otrok zaplesale,” je za našo kamero dejala Suzana Ščavničar.

Mlajša dekleta tekmujejo na raznih prvenstvih, to počnejo tudi pripadnice skupine 30+? Več je povedala Andreja Laznik: “Mi ne moremo tekmovati, ker nimamo konkurence, a vedno pridemo, da se pokažemo. Tudi na državna tekmovanja, na katerih plešejo naši otroci.” Kaj pa pravijo možje? “So navdušeni, nas podpirajo in so tudi naši glavni navijači.”

“Bile smo častne gostje na evropskem prvenstvu v Ljubljani, nastopale smo na Cvičkariji v Novem mestu, vsako leto smo prisotne na Dnevu rokometa na Škofljici,” je dosežke pokomentirala Mira Cigale, ki je razkrila tudi zakaj tako ime: »”Skupaj smo se dogovorile, kaj bi bilo primerno, pa smo odločile, da je v tem imenu tudi ena neznanka.”

Pa si želijo tudi konkurence? “Želja je, a verjetno ne bodo samo zaradi nas uvedli teh skupin. So pa se pojavile še ene mame - Sovice iz Domžal, tako da nekaj konkurence imamo,” pa je še zaključila Suzana.

Za konec pa si še poglejte kratek video ene izmed plesnih koreografij Frkelj.


Več si lahko preberete na uradni spletni strani kosarka.si

Log in or create an account